ba duan jin

Ba Duan Jin

Ba Duan Jin – de acht brokaten (gouden) oefeningen

Een van de oefeningen die we regelmatig oefenen is de Ba Duan Jin  uit Chinese Gezondheid Qigong

Ba Duan Jin is een van de meest bekende en meest voorkomende Qigong vormen. Ba  betekent ‘acht’.  Duan ‘positieve voordelen bij constante beoefening’ en Jin ‘zijde’. Vrij vertaald betekent het “acht brokaten of acht zijde-oefeningen”. Zijde vanwege het fijne en zachte karakter van de oefeningen. Brokaat omdat de oefeningen zo mooi en van grote waarde voor de gezondheid zijn.

Ba Duan Jin
Ba Duan Jin

Acht brokaat staat bekend als een hele eenvoudige maar zeer effectieve qi gong

Deze meer dan duizend jaar oude Qigong vorm bestaat uit acht dynamische oefeningen. Van oudsher maken deze oefeningen deel uit van het de training voor de monniken van het Boeddhistische Shaolin klooster en Taoïstische kloosters in het Wudang gebergte in China.

De oorspronkelijke oefeningen werden terug gebracht tot acht, zij worden soms ook de acht gouden, zijden of brokaten oefeningen genoemd. Het zijn ‘interne’ stretches, ontworpen om energiebanen te openen, te versterken en te verzorgen. Elke stretch volgt het principe van yin en yang: uitgaande en terugkerende beweging, aanspannen en ontspannen wisselen elkaar af. Innerlijke en uiterlijke beweging en ademhaling zijn met elkaar verbonden en in harmonie. Tegenwoordig bestaan er vele variaties van de Ba Duan Jin

Ba Duan Jin demonstratie door The Chinese Health Qigong Association

De Ba Duan Jin die wij binnen AIKI Vitaal oefenen zijn hebben bij dagelijkse beoefening een zeer sterk positief effect op je gezondheid en welzijn. Heb je fysieke klachten? Dan kunnen bepaalde oefeningen van de Ba Duan Jin je wellicht bijzonder goed helpen, vraag gerust om advies. Voor zwangere vrouwen worden bepaalde oefeningen aangeraden en andere afgeraden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *